fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Copati za stezičarje

PIŠE: Luka Hren
This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_1834.jpg

Pogosto slišim koga, ki ob omembi stezičenja takoj zavzame obrambno držo »saj nimam niti primernih copat za tek po hribih«. Je res vedno potrebno naprej nakupiti vso opremo od A-Ž in copate za vse možne terene ali bodo včasih povsem dovolj naši cestni copati? In na kaj moramo biti sploh pozorni, ko oprezamo za copati za stezičarje?

Luka Hren
Copati za stezičarje. FOTO: Aljaž Repnik

Prvi korak na poti do »popolnega copata«

Najprej moramo dobro premisliti na kakšnih terenih jih bomo svoje copate za stezičenje največ uporabljali. Med copati za stezičarje ni ravno univerzalnega copata. Med copati za stezičarje lahko kupite najdražji model, ki je namenjen teku v visokogorju in na skalnatih podlagah, pa boste z njim razočarani, saj bo trd in malce težji. Kar je super za zahtevne terene, ampak vi bi pa z njim tekli na Rožnik in v okolici. V tem primeru popolnoma napačna odločitev.

Če bi jih razdelili zelo na grobo, bi nekako prišli do teh osnovnih delitev:

  • Lahkotno stezičenje (mestni parki in griči/hribi brez zahtevnih terenov)
  • Stezičenje na bolj tehnično zahtevnih podlagah (sredogorje/visokogorje in zlasti skalnati tereni)
  • Stezičenje na mehkih podlagah (sneg in blato)

Poleg tega pa bi potem lahko še razdelili na copate za trening in tekmo. To pride zlasti do izraza, ko se borimo za najvišja mesta. Za vse ostale pa je to dokaj nepomembno.

1. Lahkotno stezičenje

Copati za lahkotno stezičenje – light trail.

Gre za copate, ki so zelo podobni cestnim copatom in se razlikujejo predvsem v tem, da imajo malce več profila na podplatu. Za takšne terene je seveda možno uporabiti tudi cestne copate, vendar če večino časa preživite na stezicah bodo morda copati za lahkotno stezičenje celo boljša izbira. 

Gre za nekakšen hibrid med cestnim copatom in copatom za malce bolj zahtevne terene. Še vedno gre ponavadi za sorazmerno mehke copate, ki nimajo dodatnih učvrstitev podplata za stabilnost in tudi niso tako zaščiteni za udarce ob skale. Malce so edino bolj čvrsti v zgornjem delu, da nam dobro oprimejo stopalo tudi med vijuganjem po stezicah. Po teži pa so prav tako čisto primerljivi s cestnimi copati. 

To so copati za stezičarje, ki svoj tek začnete na asfaltu v mestu in potem odtečete na stezice v okolici mesta.

2. Stezičenje na bolj tehnično zahtevnih podlagah

Stezičenje na zahtevnejših terenih – hard trail.

Kot smo že prej omenili, bodo v večini te copati malce bolj stabilni in čvrsti. Res je, da so nekateri tekmovalni copati za takšne terene težki zgolj okoli 200g, ampak v večini te copati tehtajo še dobrih 100g več. Vendar nas ta dodatna teža niti ne moti, saj nam zato zagotavlja nekaj več zaščite tako v zgornjem delu, kot tudi v podplatu in nam vse to omogoča bolj prijeten tekaški korak.

Glavno razliko naredi ponavadi predvsem dober podplat, saj na teku pa kamnih in skalah zagotovo ne želimo, da preko podplata čutimo vsak oster rob. Poleg tega pa nam bolj čvrsta kapica na čevlju še dodatno varuje sprednji del stopala.

Tukaj bi izpostavil še eno zmoto, ki jo pogosto opazimo. Ljudje so pogosto v zmoti, saj so nekako prepričani, da je za takšen teren primeren copat z zelo izrazitim profilom. Pa ni čisto tako, ti bolj sodijo v zadnjo kategorijo za mehke terene. Tu nam pogosto ta profil ne pride tako prav, pogosto je tudi premehak za skalnate terene in bomo čez podplat dobro čutili ostro podlago, poleg tega pa je zaradi mehkobe tudi obraba precej hitra.

Takšni copati za stezičarje se pogosto uporabljajo tudi za hitre pohode v planine ali gore, saj gre nekako za stezičarje prilagojen pohodni čevelj, ki nam omogoča hitro gibanje tudi na bolj zahtevnih terenih.

3. Stezičenje na mehkih podlagah

Stezičenje na mehkih podlagah.

Na mehkih podlagah pride v  poštev predvsem dober profil. Tukaj gre zlasti za blatne in snežne razmere. Takrat boste vedno precej hvaležni, če je profil bolj izrazit, da kolikor se le da zareže v podlago.

Na takšnih terenih zlasti v zimskih časih pride prav tudi membrana na copatu, vendar če mislite copat uporabljati celo leto imejte v mislih, da bo ta membrana na copatu tudi takrat ko bo zunaj 30+ stopinj. Tako da v takšnih primerih je bolje imeti copate brez membrane.

Je pa njihova slabost malce večja obraba na trdih podlagah, tako da ne bodite presenečeni, če bo po nekaj tekih na asfaltu profila precej manj.

4. Tekmovalne različice copat

Tekmovalni copati.

Kot smo že prej omenili obstajajo pri vseh prej omenjenih opcijah še njihove tekmovalne različice. Naj tukaj velja zgolj opozorilo, da tekmovalni copat ni vedno boljši copat za vas. 

Katere se prednosti tekmovalnih copat? Ponavadi gre tu za malce manjšo težo copat in tudi manj mehkobe, kar nam prav pride zlasti pri hitrih tekih. 

Če pogledamo še drug vidik, njihove slabosti, pa bomo videli, da v večini ne gre za pretirano udobne copate. Zaradi manjše teže imajo tudi kakšen šiv manj, kar lahko na koncu vpliva na njihovo obstojnost, zato ne bodite presenečeni če bo tekmovalna verzija copata zmogla kakšnih 100 km manj.

Kako je pa s pronacijo in supinacijo pri stezičenju?

Če sedaj že precej jasno vemo, da nimajo te dodatne pronacijske kakšnega večjega vpliva niti na cesti, potem nam bo hitro jasno, da je na stezicah ta zadeva še precej manj aktualna. Tam je namreč teren ves čas precej raznolik in niti dva koraka nista enaka, tako da bo precej bolj prišlo do izraza da copat pravilno izberete glede na terene, kjer jih boste uporabljali ne glede na delitev za pronatorje/nevtralne/supinatorje.

Pravilno izbran copat vam bo nudil večje udobje med tekom, poleg tega pa bo tudi precej bolj obstojen, če ga boste uporabljali na njegovih »domačih« terenih. Spodaj sem vam tako pripravil nekaj uporabnih nasvetov, kako priti do svojega »popoldnega« stezičarskega para.

Nekaj praktičnih nasvetov za izbiro svojega »popolnega« copata za stezičenje

Namembnost – glede na teren

Pred nakupom dobro premislite na kakšnih terenih in za katere namene nameravate uporabljati tekaški copat. Če tečete veliko po različnih terenih, je bolje imeti dvoje različne copate, saj bo zadovoljstvo med tekom večje. Poleg tega pa boste podaljšali tudi njihovo življenjsko dobo. Je pa tukaj za vsakdanjo uporabo najbolj uporabna izbira copat za lahkotno stezičenje, zlasti če živite v mestu ali pa na obrobju in ne odtečete ravno vsak dan visoko v planine.

Namembnost – glede na razdalje

Za daljša stezičenja, če niste ravno Kilian Jornet, bo vedno bolj prav prišel malce bolj blažen copat. Podobno velja za večino za treninge. Medtem ko bo včasih na kakšnih krajših in hitrih tekmah zelo prav prišel tudi malce lažji in manj blažen copat s katerim bomo tudi bolj okretni na spustu. Vendar tu spet govorimo o hitrejših tekačih, vsi ostali boste precej bolj cenili malce več stabilnosti in mehkobe.

Tehnika teka

S tem ne mislim na pronacijo ali supinacijo, ampak bolj na samo postavitev stopala na podlago. Začetniki s slabšo tehniko teka bodo zagotovo potrebovali bolj blažene in ponavadi tudi bolj stabilne copate. Zlasti to velja za prekomerno težke tekače, ki pristajajo preveč pred sebe in ponavadi še na peto. V takšnih primerih ne razmišljajte prav veliko, ampak izbirajte med malce bolj stabilnimi in blaženimi copati.

Pronator, nevtralen, supinator

Pred nakupom lahko opravite tudi biomehansko analizo tehnike, vendar tu te opore nimajo praktično nobenega vpliva, zato se ne ozirajte na to delitev, ampak raje izberite copate za pravi namen. 

Vrsta stopala – prileganje stopalu

Naša stopala so si med seboj zelo različna, pa s tem ne mislim samo višine stopalnega loka. Nekatera stopala so bolj široka, druga ožja in tudi modeli so temu primerni. Pri izbiri copat je torej ključno, da se prilega našemu stopalu. Naj bo vaše vodilo pri nakupu poleg namena predvsem še prileganje, ne zgolj blagovna znamka. In če vam 1 model ne ustreza, to ne pomeni, da vam vsi njihovi copati ne bodo ustrezali.

Potrpežljivost pri preizkušanju

Za nakup novega copata si je potrebno vzeti čas in čim več različnih modelov preizkusiti na nogah. Pomembno je, da preizkusimo različne modele različnih proizvajalcev. Tako bomo lažje naredili ožji izbor in se na koncu odločili za prave. Predno opravite nakup imejte izbrani čevelj obut vsaj 10 minut in z njimi stecite po tekaški stezi ali pa kar po trgovini. Da pa malce skrčite svoj prvotni izbor, pa najprej preverite ustreznost že po prej omenjenih točkah.

Udobnost

Udobnost naj bi bila ključna pri izbiri pravega copata. Če jih boste preizkusili več, boste zagotovo začutili, da se vam kakšne še posebej dobro prilegajo. Udobnost ni enako mehkobi, ampak temu, da se čevelj popolnoma prilega vašemu stopalu. V njih morate imeti občutek, kot bi bile narejene samo za vas. 

Preverjajte obrabo 

Vaš tekaški copat ni vaš življenjski sopotnik za vse življenje. Naj vas tek redno spremlja v življenju, vendar z rednim menjavanjem obutve. Obraba obutve je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so telesna teža, model copata, tekaških terenov,… Čeprav je včasih občutek v copatu še povsem dober, ponavadi copat izgubi lastnosti absorpcije udarnih sil pri okoli 500 do 700 km. Tukaj boste lahko veliko privarčevali tudi s pravilno namembnostjo copata, saj s copatom za lažje ali pa bolj mehke terene ne boste ravno dolgo poskakovali po skalah.

Ne kupujte zjutraj!

Tudi če ste bolj jutranji tip in radi vsa opravila opravite že v jutranjih oziroma dopoldanskih urah, nakup copat raje prestavite na bolj popoldanske ali večerne ure. Pri jutranjem nakupu tekaških copat se boste lahko hitrost ušteli glede njihove velikosti. Stopalo se namreč ponavadi tekom dneva nekoliko raztegne, zato je nakup bolj priporočljivo opraviti v večernih urah. Glede velikosti pa se držite istega pravila. Copat naj bo večji okoli 1cm, vendar mora še vedno dovolj čvrsto oprijeti stopalo, da bo to dobro delovalo na spustih.

Ne izbirajte po znamki in pozabite na modo

Če si želite dober copat, naj ne bodo prva izbira najlepši in najbolj trendovski copati za stezičarje. Pri izbiri ustreznih copat za trenutek pozabite na modo in najprej upoštevajte ostale točke v tem besedilu. Ko imate v končnem izboru 2 ali 3 pare, ki vam super ustrezajo, pa se še vedno lahko odločite za lepši model. Ker nenazadnje mora biti copat tudi všečen, da ga boste z veseljem obuli in se z njim zapodili na stezice.