fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

TRAIL STEZICE: 2 stezičarski iz kraljestva polhov

Pravljična dežela Polhograjskih dolomitov je idealen teren za vse stezičarske navdušence. Le korak stran od Ljubljane na eni strani ter Škofje Loke na drugi strani. Ponujajo vse kar išče trail tekač – raznolike tekaške terene s prepletom teka in hoje, ogromno različnih vrhov ter vmes še nekaj možnih postojank. Idealni pa so ravno za čas, ko je drugje na višje ležečih predelih še nekaj snega.

Luka Hren
Polhograjska Grmada nudi prelepe razglede.

Ljubljanski »ultraši« jih v večini napadajo kar v tekaškem koraku direktno iz Ljubljane. V tem primeru vas na začetku čaka nekaj kilometrov betonske džungle po ulicah Ljubljane, nato pa se boste znašli v neskončnem prepletu stezic, ki jih ponuja Polhograjsko hribovje. In če imate nekaj raziskovalne žilice, boste hitro našli poti, kjer se boste spretno izognili gneči. V vsakem primeru, pa tudi na glavnih poteh ne boste priča prizorom gneče iz Šmarne gore.

Za izhodišče smo si tokrat izbrali Topol pri Medvodah za lažjo traso in Dvor za težjo traso. Sta pa obe primerni za krajši tekaški izlet. Za tiste bolj trenirane in željne dogodivščin pa definitivno priporočam popotovanje med Ljubljano in Škofjo Loko, kjer boste lahko izkusili vse kar ponujajo »polhograjci«. O tej poti pa morda kdaj drugič.

Za začetnike: Toško Čelo in Sv. Jakob

Za redne stezičarje: Krožna čez Grmado iz Dvora

Za začetnike: Toško Čelo in Sv. Jakob

TEHNIČNA ZAHTEVNOST: lahka pot
PRIMERNOST: Za začetnike
RAZDALJA: 12 km
VZPON: 550 m
PREDVIDEN ČAS: 2 do 3 ur (za trail tekače začetnike)

KRATEK OPIS: Topol – Grmada – Tošč – Pod Grmado – Topol

Zakaj izbrati ravno to tekaško pot?

Omenjena tekaška pot je odlična zlasti za začetnike v stezičenju, saj pot večino časa poteka po makadamski podlagi in je zato zelo tekaška. Poleg tega je naš prvi cilj Toško Čelo, kjer se lahko tudi malo okrepčamo, tako da bo pot nazaj lažja.

Za konec pa nas čaka še lep iz razgleden vrh s cerkvico Sv. Jakoba, ki ga ob večji utrujenosti lahko tudi izpustimo in se vrnemo direktno na izhodišče.

Komu je namenjena?

Kot je bilo že omenjeno je primerna zlasti za začetnike. Če malce poenostavim torej za tekače, ki so morda pretekli že kakšno 10 km razdaljo ali pa za tiste pohodnike, ki niso preveč ljubitelji cestnega teka, pa bi radi malo preizkusili stezičenje.

Opis poti

Parkiramo na večjem makadamskem parkirišču v Topolu pri Medvodah. Tam se držimo označb za Toško Čelo. Pot se večino časa vije po gozdu in je ves čas malce razgibana. Je pa res, da se v prvem delu do Toškega Čela pot malce spušča, tako da nas večino vzpona čaka po 4 kilometru, kar bo ravno prav da se dobro ogrejemo.

Tako imejte na začetku v mislih, da ni pametno vse energije potrošiti na zmerno spuščajoči poti, ki vas bo hitro ponesla v divjanje. Imejte v mislih, da vas za konec čaka še nekaj grizenja kolen proti Sv. Jakobu.

Pri Toškem Čelu se torej usmerimo po isti poti nazaj v smeri Topola, vendar nato še pred Topolom, bolj natančno na križišču, kjer se v desno odcepi cesta za Slavkov dom na Golem Brdu in levo cesta proti Topolu, mi tu nadaljujemo naravnost po nemarkirani poti direktno proti cerkvici Sv. Katarine. Tu se tudi zaključi bolj položni del in sedaj pride na vrsto še tisti prijetno pekoči občutek v nogah.

Od Sv. Katarine pa sedaj sledi še zadnji krajši vzpon proti cerkvici Sv. Jakoba. Naj vas nikar ne skrbi, če ste kje zavili malce bolj levo ali desno, saj ju povezuje več različnih poti. Sicer pa so na koncu vedno najboljše zgodbe, kadar se malce izgubimo in slučajno odkrijem kaj novega. Pred Jakobom lahko naredite še kakšno simpatično fotografijo nato sledi spust v smeri Topola. V prvem delu se držite makadamske ceste, vendar nato kmalu preidete v gozd in vmesni del opravite po gozdu. Za konec pa le še malce spusta po asfaltu in že ste nazaj na izhodišču.

Sedaj pa le še na zdravje in dober tek!

Za redne stezičarje: Krožna čez Grmado iz Dvora

TEHNIČNA ZAHTEVNOST: lahka pot
PRIMERNOST: Za srednje trenirane
RAZDALJA: 12 km
VZPON: 930 m
PREDVIDEN ČAS: 2 do 3 ur (za srednje trenirane trail tekače)

KRATEK OPIS: Dvor – Grmada ćez malo Grmado – turistična kmetija Gonte – spust proti Polhovem Gradcu – lovska koča pod malo Grmado – Dvor

Zakaj izbrati ravno to tekaško pot?

Čeprav je na prvi pogled dokaj kratka in enostavna, pa nam ta pot ponudi veliko elementov trail teka. Vzpon iz Dvora preko male Grmade je vse prej kot položen, saj je nekaj zares strmih predelov, vmes pa moramo na bolj položnih delih tudi preiti v tekaški korak.

Poleg tega pa imamo v teh 12 kilometrih 2 vzpona, prvič do vrha Grmade in drugič z drugega izhodišča zgolj do lovske koče pod malo Grmado. Tako da se na trasi ves čas dogaja in nam ne pusti kaj dosti počivati.

Komu je namenjena?

Po kilometrini sicer res ni ravno ultra trail, vendar je zaradi dokaj strmih vzponov vsekakor namenjena stezičarjem, ki imajo za seboj že nekaj kilometrine. Zlasti če je želimo čim več odteči, kar zaradi strmih pobočij vsekakor ne bo lahko. 

Je pa lahko tudi prijeten izlet za pohod, samo računajte da vam bo vzelo malce več časa, kot je navedeno za predviden čas.

Opis poti

Izhodišče je makadamsko parkirišče v vasi Dvor, malo pred Polhovim Gradcem. Tam je nato potrebno tik pred cerkvijo zaviti v klanec. Do potoka še po asfaltu, nato pa preidemo na stezico, ki nas pelje navzgor preko travnika.

Pot se kar precej strmo vzpenja in predno malce popusti naklon imamo za seboj že dobrih 300 m vzpona in ob malce prehitrem tempu tudi kar lepo pekoč občutek v prsih. Kmalu nato prvič prispemo do lovske koče pod malo Grmado. Tukaj imamo dve opcije, če si zaželimo malce manj strme a nekoliko daljše poti, lahko zavijemo tudi desno, ampak naša trasa gre za kočo naravnost navzgor.

Pred časom mi je nek znanec dejal, da so imeli tu izziv kdo od koče dlje zdrži v tekaškem koraku. Lahko se preizkusite, ampak naj vem zaupam, da bo šlo težko kaj dlje kot nekaj 10s. Za vse najhitrejše je lahko tudi dober izziv, zlasti če vam povem, da je to tudi eden od segmentov na Stravi. 

Pot nas nato pelje mimo precej manj obljudene male Grmade na veliko – Polhograjsko Grmado. To je tudi naša najvišja točka.

Nato sledi spust v smeri turistične kmetije Gonte, kjer bomo opazilo razcep – levo Polhov Gradec. Tu se začnemo spuščati in počasi pridemo v ozko dolino do ceste. Ravno ko malo počijemo, pa nas tik pred Polhovim Gradcem čaka še en vzpon. Najprej gre en ovinek po cesti, nato pa pot kmalu zavije v gozd. Tečemo oziroma hodimo v smeri Sv. Uršule, vendar se nato držimo smeri za Grmado. Vmes prečimo še manjši zaselek z nekaj hišami. Tu nič več časa za počitek, saj nas čaka le še nekaj malega vzpona. Z malo »sreče« pa vas bo tam še malo podžgal kakšen pasji trener.

V zadnjem delu pa je pomembno predvsem to, da ostanemo na tej širši poti, ki nas pripelje do lovske koče in da ne zavijemo levo za Grmado, saj bomo sicer še drugič šli proti vrhu. Če ima kdo še preveč energije, je pa lahko tudi to dobra opcija za nekaj dodatnih metrov vzpona.

Naša pot pa potem pride do lovske koče pod malo Grmado in od tod zgolj še nadaljujemo po smeri vzpona proti Dvoru. Če vam je ostalo še kaj moči, je spust lahko kar prijeten, da se začuti nekaj vetra v laseh.

Za konec …

Ko se boste enkrat odpravili v Polhograjske dolomite jih boste zagotovo vzljubili. Ne ponujajo seveda takih razgledom, kot smo jih vajeni v Alpah, ampak imajo pa idealne terene za stezičenje. Poleg tega pa boste tam prave trase za svojo pripravljenost našli tako začetniki, ki boste iskali trase dolge okoli 10 km, kot tudi »ultraši«, ki bi želeli narediti 30+ km in 1500+ m vzpona. Sedaj pa le pot pod noge in prijeten stezičarski korak vam želim.

Raj za trail tekače.
Ne pozabite se ustaviti in uživati v razgledih.
Prekrasni traili.
In nagrada na vrhu …
Veliko stezic se tukaj skriva.