fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Ne ustrašite se trail teka!

PIŠE: Luka Hren

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_1834.jpg

Trail tek je veliko mero svoje popularnosti pridobil zaradi atraktivnih videoposnetkov in fotografij, kjer tekači tečejo po gorskih grebenih, se vzpenjajo med oblake in norijo na vrtoglavih spustih. Vendar takšna predstava trail teka sproži tudi precejšen strah pred tem med začetniki, ki si nikakor ne predstavljajo, da bi tekli v klanec, saj je že hoja povsem zadosten napor. Pa vendar trail tek ni nič kaj groznega in nedosegljivega, ne verjamete?

Luka Hren

V naslednji nekaj odstavkih bom poskušal čim bolj poenostavljeno povedati različne napačne predstave o trail teku, da vidimo kaj vse se skriva v ozadju. Trail tek je za razliko od nekaterih disciplin v gorskih tekih sestavljen tako iz vzponov, kot iz spustov ter skoraj vedno tudi nekaj ravnine. To nam že da vedeti, da bodo za naš trening pomembne 3 stvari – ravnina, vzpon in spust. Pa še predno vas odnese v mislih v visokogorje in kakšne izjemno dolge klance, naj povem, da so stvari lahko tudi precej bolj enostavne in zabavne.

Tek v klanec.

Osnovne smernice glede načrtovanja vadbe

Če se torej lotimo kar prve in najbolj pereče stvari – kako premagati vzpone? Kot sem že omenil, prva asociacija ko nekomu omenim trail tek je ponavadi tek v klanec. Ampak naj vam izdam eno skrivnost. Na trail tekih se v klanec skoraj vedno precej hodi. Vsaj velika večina dober del klancev prehodi. Ne sodit vseh po parih posameznikih, ki so v tistih posnetkih in izgledajo da niso iz tega svet. Noben rekreativec ne izgleda niti približno podobno. Zato hoja v klanec ni neuspeh, ampak zgolj realnost.

Na trail tekih se v klanec skoraj vedno hodi!

Skrivnost je torej izdana, sedaj vemo, da klancev ni potrebno obvezno preteči, ampak se jih lahko tudi prehodi. Če vas torej skrbi, da boste edini, ki boste hodili, potem se zagotovo obremenjujete z napačnimi rečmi. Če gledamo na trening z vidika začetnika, bodo dovolj treningi teka na ravnini in kakšen pohod vsak teden. Seveda ne bomo s tem pretekli 100 km ultra traila z 10 000 vzpona, ampak za 10 – 15 km razdaljo z 200 do 300 m vzpona pa bomo kmalu pripravljeni.

Pogosto se pojavi potem ta dilema, na ravnini sem že pretekel 10, 21 km ali pa tudi več, bi šlo to tudi na trail teku?

Naj vas predno podam odgovor opozorim, da sem naredil ravno obratno. Najprej sem pretekel 2 cestna maratona in se nato prijavil kar na 110 km trail tek, ampak vseeno mislim, da bo postopnost boljša opcija. Čeprav sam ne bi zamenjal tega doživetja.

Torej postopnost – če ste pretekli na ravnini 10 km in boste upoštevali moj nasvet in naredili še kakšen pohod na tedenski ravni in temu postopoma dodali še kakšen malenkost razgiban teren pri teku, potem ste lahko brez skrbi za razdalje med 10 in 15 km. Podobno bi dejal za tiste, ki ste pretekli že kakšen polmaraton, prave bodo razdalje tam od 15 do 25 km.

Mnogo tekačev drugače deli podobno mnenje, da je bilo premagati razdaljo na trail teku celo lažje kot na cestnem teku.

Na cestnem teku pogosto bijemo malce bitke z uro in odštevamo kilometre, ki se nikakor nočejo odštevati po naših željah. Na trail teku pa gre bolj za doživetje, ko pridemo do lepe razgledne točke si vzamemo trenutek, se naužijemo razgledov in gremo dalje. Na postajah malce pokramljamo s prostovoljci in sotekmovalci, tako da nam težko postane dolgčas. Kot ste ugotovili že sami, končni čas je na trail teku precej manj pomemben kot samo doživetje.

Seveda to ne velja za vse, najhitrejši bijejo prav enako bitko s časom in tekmeci kot na cesti, vendar tukaj bolj mislim na tekače, ki v svoji glavi še bijejo bitko, če so primerni za trail tek.

Tek navzdol je noro zabaven!

Tek navzdol

Še zadnja stvar v trail teku je tek navzdol. Tek navzdol je nevaren, je slab za kolena, itd. Po razlog zakaj se tega ne bi šli ne rabimo ravno daleč, saj imamo zagotovo že med bližnjimi nekaj strokovnjakov iz naslonjača. Vendar je tek navzdol tudi noro zabaven, ko vijugaš po mehki gozdni podlagi, preskočiš kakšno korenino in uživaš v vetru v laseh. Tek navzdol vam ne bo uničil kolen, kot včasih kdo to pojasni. To si jih boste zgolj sami, če boste to počeli v preveliki količini, preveliki hitrosti …, brez da bi upoštevali neko pravilo postopnosti.

Zato zgolj nasvet za začetnike – spusti naj bodo na začetku v povsem lahkotnem koraku in če boste naslednji dan po takšnem treningu čutili nekaj bolečine v kolenih, potem kakšen dan spustite tek in naslednji trening raje opravite kar na ravnini. Tako se bo telo postopoma adaptiralo za obremenitve, ki nastajajo med tekom navzdol. Pa je potem sploh potrebno trenirati spuste? Definitivno, saj je tudi spust del trail teka. Na začetku boste malce okorni, potem pa boste postopoma vse bolj lahkotno poplesavali med kamni, koreninami in drugimi ovirami na poti in takrat šele postane zares zabavno. In ja, najboljši del treninga namenijo tudi treningu teka navzdol.

Če povzamem osnovni trening trail teka za začetnike – tek na ravnini ali malenkost razgibanem terenu, kakšen pohod v hribe in lahkotno na spustih.

Tereni za trail tek

Druga dilema so tereni za trail tek. Pogosto kdo potarna, da se mu zdi to super, ampak da je doma iz centra Ljubljane. Moj odgovor je vedno naslednji: »super, do parka Tivoli se ravno ogreješ in potem si pa že na stezicah, ki jih ponuja Rožnik.« Verjamem, da podobno velja za večino področij v Sloveniji. In če lahko redno srečujemo Nizozemce in Belgijce na trail tekih, potem res nimate izgovora.

Če se pripravljate za prvi krajši trail tek, bodo tereni kot je prej opisani Rožnik ali pa “Polhograjci” ravno pravi. Traili za začetnike vas ponavadi ne bodo peljali v visokogorje, ampak boste ostali bolj na stezicah v dolini. Če pa se podajate na kakšen bolj nori ultra trail ali pa Skyrace, potem si pa le poglejte kakšen teren vas čaka tam. Saj je premalo treninga na takšnem terenu lahko usodna napaka.

Oprema za trail tek

Ampak jaz nimam opreme za tek po gorah, je tudi pogosto slišan stavek. Sedaj že veste da je za začetnike po večini precej zgrešen, saj je verjetnost da boste tekli po gorah precej majhna. Za prvi trail tek za začetnike bodo povsem v redu tudi cestni copati. Če pa tudi sicer večino časa tečete po gozdnih stezicah in makadamskih poteh, potem pa ne vem zakaj že sedaj niste raje kupili copat za lažje trail terene.

Redko se bo tudi zgodilo, da bi vas na krajših trail tekih onemogočili s kupom obvezne opreme. Je pa res, da vseeno dobro preberite navodila za tekmovalce, saj se lahko zgodi, da ne tekmi ni kozarčkov in ko boste žejni stali pred sodom tekočine, vam bo zagotovo žal, da niste prebrali navodil.

Dilema pri opremi je tudi nahrbtnik ali samo pas? Moje mnenje je, da je za krajše teke primeren tudi pas, če se vam le ta dobro oprime in vas ne moti. Če pa se podajate na malce daljšo razdaljo, bo pa nahrbtnik boljša opcija, saj vam ponavadi lahko pospravite kakšen kos opreme več. In če se spogledujete morda s kakšnim ultra trailom, potem zagotovo nahrbtnik, saj je tam spisek obvezne opreme precej dolg.

Torej, kateri izgovor vam še ostane, da ne poizkusite trail teka? Se vidimo na stezicah.

Trail tek v Ljubljani in Domžalah? Prijavi se na brezplačen preizkus vadbe.

PRIJAVI SE