fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Tekaške poškodbe

Tekaške poškodbe so na žalost del teka. Vsak tekač se je verjetno že soočil s kakšno. Pogosto pride do vprašanja “zakaj ravno jaz”, ko pa bi se morali vprašati, kje ste napako pravzaprav storili sami. Večina tekaških poškodb nastane zaradi preobremenitve, za to pa je kriv preveč ambiciozno načrtovan trening.

“Zakaj ravno jaz?”

Zakaj ravno jaz?

Seveda so poškodbe na žalost del vsake športne aktivnosti. Tudi tek ni izjema. Pojavljajo se nekatere značilne poškodbe za tek, ki jim pravimo tekaške poškodbe. Med temi so najpogostejše poškodbe goleni, ahilove tetive, stopala in kolena. Pojavljajo se tudi poškodbe gležnja, stegnenice, kolka ter hrbta.

PLANTARNI FASCIITIS

Gre za zelo neugodno poškodbo stopala, ki bi naj predstavljala okoli 5 do 15% vseh tekaških poškodb. Več praktičnih nasvetov najdete TUKAJ.

AHILARNA TENDINOPATIJA

Tek povzroča nenehno obremenjevanje tetive, zato je bolečina v tem predelu precej neugodna in moteča. Tako kot pri vsaki poškodbi, ki je posledica preobremenitve, lahko tudi pri ahilarni tendinopatiji veliko naredimo z ustrezno regeneracijo, pametnim stopnjevanjem aktivnosti in preventivnimi aktivnosti, ki odpravljajo dejavnike tveganja.

TEKAŠKO KOLENO

Iliotibialni sindrom ali tekaško koleno velja za eno najpogostejših tekaških poškodb, saj naj bi se večina tekačev z njo v svoji karieri sreča vsaj enkrat. Od tukaj izvira tudi izraz »tekaško koleno«

VNETJE POKOSTNICE

Ponavadi gre za vnetje pokostnice, ki probleme povzroča okoli 10% vseh tekačev (po nekaterih študijah tudi do 35% tekačev). Večkrat se bolečina pojavi ob povečevanju količine in intenzivnosti vadbe, hitro pa lahko začutite težave tudi pri spremembi tekaške podlage. 

BODEC

Ne gre za poškodbo, a bolečina v abdominalnem (trebušnem) predelu, tekačem znana tudi pod imenom BODEC, je pogosta težava pri številnih športnih aktivnostih. 

Za BREZPLAČNI posvet klikni na gumb spodaj.

Nekaj napotkov za zmanjšanje tveganja za tekaške poškodbe

Upoštevajte načelo postopnosti. Tedensko kilometrino povečujte postopoma. Obstaja pravilo, ki pravi, da naj bo to le za največ 10%. In ne kar v nedogled. Telo potrebuje tudi kakšen dan, teden počitka. Ne pozabite, da napredujete v fazi počitka.

Ogrejte se pred tekom. Za to si vzemite vsaj 5 minut. Lahko je to zgolj počasen tek ali hoja pred glavnim delom. Če v glavnem delu načrtujete bolj naporen trening, pa tudi ogrevanju posvetite kakšno minuto več.

Vaje za moč. Ne pozabite na moč in reden trening. Moč je ena glavnih gibalnih sposobnosti. Vadba moči deluje zelo preventivno in vas varuje pred poškodbami.

Tehnika teka. Tehnika teka je kompleksna zadeva, a predvsem se trudite, da ne tečete s predolgim korakom in poskušajte pristajati čim bolj pod težišče telesa.

Primerna tekaška obutev. Ne obremenjujte se preveč s pronacijami in supinacijami. Predvsem uporabljajte obutev, ki je primerna za tip terena, po katerem tečete.

Še več o preprečevanju tekaških poškodb najdete TUKAJ.

Za BREZPLAČNI posvet klikni na gumb spodaj.