fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Kakšno tekaško lučko potrebuješ za tek pozimi?

Piše: Uroš

Spet smo se tekači znašli v tistem delu leta, ko je dan krajši, mi pa smo nekako prisiljeni v tek po temnem delu dneva. A nič zato. Tudi to ni ovira, čeprav imam osebno raje tek podnevi 🙂 V prvi vrsti moramo ponoči poskrbeti za varnost. Na eni strani s svetlimi oblačili, ki poskrbijo da nas vidijo drugi. Še posebno, če tečemo po ali zraven ceste. Na drugi stani pa za varnost poskrbimo tudi z lučko, ki poskrbi predstavlja naš lastni vir svetlobe. Tukaj pa nastane problem. Izbira je precej velika, kvalitetne lučke pa znajo biti precej drage. Kako torej izbrati tisto pravo?

Uroš
Kakšno tekaško lučko potrebuješ za tek pozimi?

Na trgu je izbira ogromna in lučk malo morje. Od tistih klasičnih hribovskih, do bolj tekaško usmerjenih in prilagojenih zahtevam tekačev. Ene se nataknejo na glavo, druge okoli trebuha, tretje na tekaške copate in četrte na šilt od kape. Ene imajo baterije spredaj, druge zadaj, pri tretjih pa lahko baterijo pospraviš v žep. V glavnem, prava zmeda. A naj vam izbiro olajšam na dveh primerih.

Tekaška lučka za občasne tekače

Če ste tekač, ki kljub kratkim dnevom še vedno večino tekov naredi po svetlem delu dneva, lučko pa ima samo za primer, da ga ulovi tema, bo zadostovala lučka za 20-30 EUR in močjo pod 100 lumnov. V tem primeru lučko uporabljate bolj za primer, da vas ulovi tema in pa zato, da vas vidijo drugi, vam pa lučka ne predstavlja primarnega vira svetlobe. Tako bodo vstopni modeli lučk čisto zadosti.

Tekaška lučka za redne (trail) tekače

Če pa ste tekač, ki vas tema ne zmoti in veliko in redno tečete tudi v temnem delu dneva, pa le razmislite po bolj kvalitetni in mace dražji lučki. Še posebej si boljšo lučko umislite tisti, ki tudi ponoči prisegate na stezice in traile. Za take tekače priporočam kvalitetno lučko z vsaj 100 lumni.

O mojih lučkah

Naj z vami delim še svojo zgodbo. Tudi sam sem začel s klasično Black Diamond lučko iz Kibube, za katero sem odštel cca 25 EUR. A kaj kmalu ugotovil, da me menjava treh alkalnih baterij precej stane. Še bolj me je pa zmotilo dejstvo, da so se (verjetno zaradi tresljajev, ki so pri teku večji kot pri hoji) hitro uničili kontakti. Zato je lučka delala težave kljub polnim in novim baterijam. Kot drugo sem se odločil za ceneno lučko iz Kitajske. Replika neke dobre lučke za manj kot 10 EUR, a se je to izkazalo kot najslabša izbira. Škoda besed. No, sedaj že kar nekaj let uporabljam Petzl lučko za cca 70 EUR, ki ima polnilno baterijo (USB) in moram reči, da je bil produkt definitivno vreden svojega denarja. Na tek se odpravim bolj mirno, ker vem, da me lučka ne bo pustila na cedilu. Predvsem pa ugaja vsem mojim zahtevam.

Nauk te zgodbe. Če tekaško lučko uporabljate pogosto, se splača razmisliti o nakupu kvalitetne lučke. Konec koncev gre za vašo varnost. V kolikor pa ste le občasen tekač in le redko tečete po temi in predvsem po urejenih poteh, pa bodo mogoče zadostovali že tisti vstopni modeli čelnih svetilk.