fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Tekaški nahrbtniki

Tekaški nahrbtniki so nepogrešljiv del opreme trail tekača. Pa ne samo trail tekača. Tudi cestni tekači na daljših treningih s tekaškim nahrbtnikom pridobijo veliko prostora za dodatno hrano, pijačo in drugo opremo. Ne pridejo pa tekaški nahrbtniki in manjše torbice prav samo za daljše teke. Tudi na krajših tekih nam dodaten prostor, kamor laho spravimo telefon in jakno, veliko pomeni.

Tekaški nahrbtniki.

Na dolgih tekih v tekaški nahrbtnik spravimo dodatno energijo v obliki energijskih ploščic, bonbonov, tekočino, jakno in ostale kose oblačil, prvo pomoč, lučko in prenosni telefon. Seveda je količina in vsebina dodatne opreme v veliki meri odvisna od tega za koliko časa se odpravljamo na tek in v kakšno okolje.

Če se tudi na dolgem teku večino časa zadržujemo v dolini, je lahko te opreme malenkost manj, saj nam je razna infrastruktura zelo blizu. Če bi radi bili lažji med tekom, lahko spakirate samo vašo bančno kartico ter telefon. Vse ostalo (hrano in pijačo) lahko namreč na poti kupite. Drugače je v hribovitem svetu. Vremenske razmere so tam veliko bolj spremenljive, pomoč in ostala infrastruktura pa ponavadi predej oddaljena. Zato za tek po hribih raje spkirajte več kot premalo.

Tekaški nahrbtniki niso samo za ultraše

Tekaški nahrbtniki in pa predvsem razne manjše torbice in tekaški pasovi pa ne pridejo prav samo za dolge teke, ampak tudi za krajše. Tudi tiste enourne. V poletni vročini že samo med kratkim tekom včasih paše kakšen požirek vode ali druge tekočine. In to lahko v trdih ali mehkih flaškah  nesemo s seboj s pomočjo tekaških torbic in pasov. Tudi če se za samo eno ali dve uri podate na bližnji hrib, ki je visok mogoče 1500 ali pa 2000 metrov, je obvezno, da s seboj nesete vsaj kakšno jakno. V hribih se vreme hitro spremeni, lahka tekaška jakna pa vam lahko bistveno izboljša doživetje med tekom.

Pa se vrnimo k opremi, v katero vse to opremo shranite. Na kratko lahko te delimo na tri skupine:

  • Klasični tekaški nahrbtniki
  • Tekaški telovniki
  • Tekaški pasovi in torbice

Klasični tekaški nahrbtniki

Klasični tekaški nahrbtniki prihajajo v različnih velikosti. Od takih, ki imajo volumen enega litra pa do takih, v katere lahko spravite 15L in več. Načeloma nudijo precej prostora, velikokrat v glavni del spravite tudi meh za tekočino. So ergonomsko oblikovani, da se dobro prilegajo telesu in ne ovirajo gibanja med tekom. Večji so idealni za daljše ture, kjer tek kombiniramo s hojo in predvsem za take ture, ko čas ni v prvi vrsti. Sam recimo uporabljam 12L nahrbtnik za celodnevne ture v hribih, kjer se mi ne mudi in imam dovolj časa, da si med pavzo nahrbtnik tudi snamem in tako dostopam do vsebine.

Klasični tekaški nahrbtnik

Točno tega na sliki sem letos uporabljal na trodnevni turi okoli Julijskih Alp. Z Luko sva naredila 220 km in 8000 m vzpona v treh dneh. Vso potrebno opremo pa sva nosila vsak v svojem 12-litrskem nahrbtniku.

Kaj spakirati v tekaški nahrbtnik?

Kaj vse potrebuješ za tako turo? Notri sva spravila dežno jakno in hlače, puhovko, rokavice, trak, kapo, hrano za cel dan (za vsak dan sva kupovala hrano in pijačo sproti), 2L tekočine, prvo pomoč, komplet za osebno higieno (predvsem zob , ostalo na takih izletih peša), še en komplet kratkih hlač in majic, rezervne nogavice, power bank, kamerca GoPro … pa še kaj bi se našlo. Ogromno. To pomeni, da si s takšnim nahrbtnikom precej težji (+5 kg) in zato tudi počasnejši.

Več o opremi za trail tek si preberite TUKAJ.

Klasični tekaški nahrbtniki pa so tudi manjši, za krajše teke. Taki, v katere spravite najnujneše. Mogoče pol litra vode, jakno, telefon in ključe. Klasični tekaški nahrbtniki so najpogostejši in zato je ponudba precej pestra.

Tekaški telovniki

Naslednja kategorija so tekaški telovniki. Še vedno gre za nahrbtnike, le da so ti bolj ergonomsko oblikovani in se telesu prilegajo bolj kot klasični tekaški nahrbtniki. Velikokrat se razlikujejo tudi po velikosti (s, m, l, …), zato da med tekom čim manj vplivanjo na naš nastop. Velikorat gre tukaj za neke tekmovalne različice nahrbtnikov, ki so tudi višjega cenovnega razreda.

Glavna prednost tekaških telovnikov je ta, da so vsi žepi in prostori v nahrbtniku dostopni tudi med tem, ko imamo nahrbtnik na hrbtu. Več žepov je tako navadno na sprednji strani. Tako lahko kar med tekom pijemo, dosežemo čokoladico in si celo oblečemo jakno. Po takih tekaških telovnikih navadno posegajo tekači, ki imajo tudi tekmovalne ambicije.

Tekaški telovnik

Točno ta nahrbtnik na sliki sam uporabljam tudi za 170 km dolge tekme, ki trajajo 27 ur. Vanj spravim 1L tekočine, vso potebno hrano, dežno jakno in hlače, dodaten midlayer, rokavice, trak, čelno svetilko in dodatne baterije, prvo pomoč … skratne, niti ne toliko manj kot v klacičen tekaški nahrbtnik. Glavna razlika je ta, da so vse stvari tekaču lažje in hitreje dostopne.

Tekaški pasovi in torbice

Zadnja kategorija pa so tekaški pasovi in torbice. Ti so primerni za krajše teke, ko s sabo nesebo zgolj kakšne drobnarije. V poletni vročini namreč tudi med eno urnim tekom praše kakšen požirek vode in takšni pasovi nam omogočajo, da flašk ne rabimo nositi v roki. Hkrati je razvoj tekaških oblačil šel precej v smer, da imajo ta oblačila zelo majhne žepe, zelo malo žepov ali pa jih sploh nimajo. Na drugi strani prenosni telefoni postajajo vse večji, avtomobilski ključi kartice …

Tekaški pas.

Takšni pasovi so tako enostavna in ugodna rešitev. V njih pa spravimo precej stvari. S ta pas, ki je na sliki zgoraj, spravim pol litra vode, telefon, ključe od avta, ključe od stanovanje, drečke za psa in pa še kakšno malenkost.