fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Kako načrtovati tekaško leto 2021?

Ja, res je. Leto 2020 nas je pustilo precej na cedilu. Vsaj kar se tekem tiče. Moja zadnja je bila februarja 2020, po tem pa nič več. Morda se vam zdi, da je načrtovanje tekaške sezone 2021 brez veze, a ni tako. Torej, kako si načrtovati tekaško leto 2021?

Piše: Uroš

Kako načrtovati tekaško leto? Najprej se ozrimo nazaj

Preden gremo na leto 2021, se najprej ozrimo na preteklo leto. Situacija s korono je vplivala na praktično vse dejavnosti. In tudi tek in tekači nismo bili izjema. Naši poligoni so se skrčili, težko je bilo vzdrževati moivacijo in za veliko tekačev bo šlo to leto med tiste, ko smo pretekli milo rečeno manj kilometrov. Tako kot učencem, ki so jim ukinili ocenjevalno obdobje in jim je posledično padla motivacija za učenje, je tudi nam ob odpovedi tekem padla motivacija in smo tako trening večkrat preskočili.

A vse ni bilo tako slabo. Nekaj tekem je vseeno bilo. V takšnih ali drugačnih okoliščinah smo si tudi tekači lahko privoščili malce tekmovalnega vzdušja. Drugi smo se zadovoljili z virtualnimi izzivi ali pa enostavno uživali v teku brez programa. Zadnjo tekmo sem odtekel februarja, na Zvoh, od takrat pa so bile vse moje načrtovane tekme odpovedane, alternative me niso zanimale. Sem pa v tem letu opravil kar nekaj lepih trialov, ki si jih bom še dolgo zapomnil. Z Luko sva v treh dneh obkrožila Julijske Alpe in nabralo se je več kot 200 kilometrov. Spremljal sem Marjana pri postavljanju rekorda SPP na realciji od Tržiča do Aljaževega doma v Vratih. Čeprav je Marjan držal peklenski tempo, je modro nebo brez oblačka poskrbelo za izjemno tekaško doživetej v Karavankah.

Moja statistika leta 2020.

Leto je bilo kakršno koli je že bilo. Korona vsekakor ni izgovor, da smo pretekli manj kilometrov. Čeprav tudi sam spadam v to skupino 🙂

2020 je za nami in čas je, da kondicijo usmerimo v 2021. Torej, kako si načrtovati tekaško leto, ki prihaja?

Prepričan sem, da nam je vsem ostalo še kar nekaj štartnin od lani, zato bo treba tudi te upoštevati. Preverite in si zapišite, da slučajno ne zamudite katere izmed že plačanih tekem.

Zakaj sploh načrtovati sezono in tekaška tekmovanja?

Kako načrtovati tek v 2021?

Motivacija

Prva stvar je gotovo motivacija. S tem ko si določite tekme na katerih bi radi nastopili in izzive, ki bi jih radi premagali, imate cilj, ki vas bo vedno spodbujal k treningu. Ja, vmes se boste tudi velikokrat vprašali kaj vam je bilo tega treba, a na koncu bo to vedno jeziček na tehtnivci, ki odtehta da greste na trening tudi takrat, ko se vam najmanj da.

Sistematičnost

S tem ko si na list papirja napišete vse tekme, ki bi jih radi odtekli poskrbite, da preverite tudi vse informacije, ki spadajo zraven. Kdaj se tekma odvija, prijavni roki, prijavni pogoji … to so vse informacije, ki so pomembne in ključne, da lahko k tekmi sploh pristopite. Nikakor nočete biti tisti tekač, ki zamudi prijavni rok in potem pišeš orgnaizatorju, če so prijave še možne. Verjemite mi, saj sem bil kot tekač in kot organizator že na obeh straneh. Biti na eni ali drugi stani je slabo.

Zdravje

Najpomembnejši razlog, zakaj si je pomembno planirati tekaško sezono je zdravje. S tem ko dobro načrtujejte tekmovanja in razdalje poskrbite, da niste preambiciozni in da si tekme splanirate v pravi časovnici z dovolj premora med posameznimi tekmami. Bolj resno kot se s tekom ukvarjate, bolj pomembno je, da si sezono dobro splanirate. S tem namreč preprečite, da se ujamte v zanko poškodb in utrujenosti.

Kako načrtovati tekaško leto 2021?

Določite si najpomembnejše cilje v letu.

Večina tekačev planira nekako spomladanski del leta in nato še jesenski. Zato si večina tekačev določi en do dva glavna cilja oziroma tekme sezone. Enega spomladi in drugega jeseni. Bolj kot se teka lotujete resno, maj teh najpomembnejših tekem bo na vašem seznamu. V vsakem primeru predlagam, da si okvirno zamislite največ dva glavna cilja na spomladanski in dva na jesenski del tekaške sezone. Okoli teh tekem se nato vrti vaša načrt in treningi.

Določite si manj pomembne tekme

Poleg glavnih ciljev si obvezno izberite tudi nekaj tekem, ki so krajše od vaše glavne in najpomembnejše tekme. Če glavne tekme imenujete tekme kategorije A, naj bodo to tekme kategorije B. Tekme, ki so krajše in manj pomembne od tistih vaših glavnih ciljev. To so tekme, na katerih predvsem testirate vašo pripravljenost in bodo dobro izhodišče kaj morate še popraviti do glavnih ciljev sezone.

Poiščite informacije o tekmah

Ta točka je zelo pomembna. Še posebej, če se odličate za novo tekmo, o kateri ne veste ničesar. Dobro se pozanimajte o pomembnih informacijah kot so prijavni roki, pogoji za prijavo, cene, razdalje, kakšen teren vas tam čaka in še več. dobre informaciej vam bodo pomagale, da se na tekmo bolje pripravite in da na dan tekme po nepotrebnem ne izgubljate energije z iskanjem štarta. Dobra informiranost je navadno tudi ključ do ugodnejših prijav. Ne želite biti namreč tisti tekač, ki se vedno prijavlja zadnji trenutek in plačujete najdražje last minute štartnine.

Načrtujte tudi obdobja za regeneracijo

Ta točka je pomembna predvsem za tiste, ki se s tekmo ukvarajate malce bolj resno in napredno. Po obdobjih težkih rteningov in velike kilometrine, predvsem pa po težkih tekmah, načrtujte tudi obdobja za regeneracijo, ko date tek malce na stran in se posvetite drugim oblikam gibanja in rekreacije.

Veliko tekačev sanja, da bi nakoč pretekli maraton, a to uspe le tistim, ki si postavijo načrt in se tega tudi držijo. Načrtovanje je pot do uspeha.