fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Kako izbrati prave tekaške copate?

Pravijo, da je tek ena enostavnejših oblik gibanja in da za to aktivnost potrebuješ zgolj tekaške copate. Enostavno. A kaj, ko je prav izbira tistih pravih tekaških copat velikokrat prava nočna mora. Ni treba, da je tako. Pokazal vam bom način in vprašanja, ki si jih morate zastaviti, ko se odločate za nove tekaške copate. Tako bo nakup novih copat užitek in mala malica. Torej, kako izbrati prave tekaške copate?

Piše: Uroš

Dober tekaški copat mora služiti predvsem dvema namenoma. V prvi vrsti zagotavlja varnost in zmanjšuje možnost nastanka poškodb, kot drugo pa tekaču omogoča, da se razvija v tekaški kondiciji. Velikokrat je izbira optimalnega copata tudi kompromis, a kot rekreativni tekač se nikakor ne smemo prepustiti skušnjavi, da rezultat vse prevečkrat prevlada nad varnostjo.

Kako izbrati prave tekaške copate?

Kako izbrati prave tekaške copate?

Kako izbrati prave tekaške copate?

Stojiš pred polico, polno tekaških copat (oziroma v teh časih drsaš v neskončnost po ekranu telefona), in se sprašuješ, kateri copat bo pravi zate. Tudi sam sem se že velikokrat znašel v tej dilemi, a v tem času razvil precej uspešen model, s katerim sem prišel do pravih copat. Kako? Odgovorite na spodnja 3 vprašanja.

1 Za kakšen teren potrebujem tekaške copate?
2 Za kakšen namen potrebujem copate?
3 Upoštevaj svoje telesna lastnosti in sposobnosti!

Pa gremo kar po vrsti.

Za kakšen teren potrebujem tekaške copate?

1) Za kakšen teren potrebujem tekaške copate?

Tukaj si morate v prvi vrsti odgovoriti na vprašanje, ali večino časa tečete po asfaltu ali po stezicah? Če potrebujete tekaške copate za tek po cesti, je odgovor enostaven – copati za tek po asfaltu. To so copati brez profila na podplatu.

Če copate potrebujete za tek po makadamskih poteh, gozdnih stezicah in hribih, potrebujete trail copate. Takšni copati pridejo prav tudi za hitrejše pohodne ture po ne preveč zahtevnih gorskih terenih. Te copati imajo profiliran podplat. Glede na to, da se beremo na tem blogu, predvidevam, da je nas večina potrebuje tovrstne tekaške copate.

Obstaja pa še tretja možnost. In sicer, če iščete tekaške copate za lažje gozdne stezice, a morate do teh ljubih stezic premagati nekaj kilometrov asfaltnih poti. V tem primeru potrebujete copate za mešane terene. Takšni copati pa imajo delno profiliran podplat, a še vedno omogočajo tek po asfaltu.

Zgornjim trem kategorijam lahko rečemo glavne. Pod vsako glavno pa se najde še več podkategorij. Pod imenom trail namreč razumemo vse terene, ki niso urejen asfalt. Je pa seveda razlika, če potrebujemo copat za tek po makadamski cesti ali copat za tehnično zahtevne terene, kot je lahko za nekatere tudi tek na Triglav.

Kaj zdaj? S tem vprašanjem je izbor copat precej manjši, a še vedno nimamo pravega kandidata. Pa pojdimo naprej.

Za kakšen namen?

2) Za kakšen namen potrebujem tekaške copate?

Tukaj imam v mislih predvsem rekreativne tekače in tekmovalce. Se pravi, če ste denimo gorski tekač, ki potrebuje tekmovalne copate za gorski tek na Grintovec, boste iskali čim lažje copate z malo blaženja. Če pa ste ljubitelj gora in potrebujete copate za vsakotedenski tek na najljubših stezicah, pa boste iskali copate z malce več blaženja in udobnostjo na prvem mestu. Čeprav vam to udobje prinese kakšen gram več.

V tem trenutku ste vaš izbor že povsem zoožali in vas do novega copata loči še zadnji korak.

3) Upoštevajte svoje telesne značilnosti in sposobnosti!

Tukaj pa pridejo na vrsto tiste podrobnosti, kot so teža, višina, izkušenost, stopnja pripravljenosti in konec koncev tudi barva. Seveda! Barva je konec koncev zelo pomemben dejavnik. Če so vam vaši copati všeč in jih radi obujete, jih boste z veseljem tudi uporabljali in se tako na tek odpravili večkrat.

Najpomembnejši pa je dejavnik, ki ga sploh še nisem omenil. To je udobje. Za kar najboljši občutek med tekom je ta dejavnik najpomembnejši. Tudi vse raziskave, ki so proučevale ustreznost copat glede na rezultat in poškodbe, so prišle do zaključka, da je ta dejavnik med najpomembnejšimi.

Kaj pa razne vodoodbojne in vodoodporne membrane?

Najbolj znane med temi so Goretex membrane, ki se pogosto uporabljajo tudi v tekaških copatih. Tekači me velikokrat vprašajo, kaj menim o takih copatih? Jih priporočam? Moj odgovor je vedno enak. Da, priporočam. Tekaški copati z vodoodbojno membrano pridejo prav manjkrat kot navadni, a takrat sem hvaležen, da jih imam. Še posebej uporabni so v prehodnih letnih časih in seveda pozimi, ko naše tekaške stezice prekriva sneg v takšni ali drugačni obliki. Zaradi redkejše uporabe je njihova življenska doba ob ustrezni uporabi daljša, zato jih vedno priporočam kot drugi par copat, ki jih tekač mora imeti.

Verjamem, da vam bo opisani sistem pomagal pri izbiri novih tekaških copat. A naše stopalo je precej kompleksna stvar, ki je sestavljena iz mnogih kosti, mišic in vezi, ki vse skupaj držijo na mestu. In že Leonardo da Vinci je stopalo opisal kot mojstrovino inženirstva in pravo umetniško delo narave. Če imate dodatna vprašanja in dileme pri izbiri novih tekaških copat, mi lahko pišete na uros.kozar@kinvital.si