fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Kako se opremiti za tek pozimi?

Piše: Uroš

O tem kakšno jakno potrebujete za tek, je že nekaj časa nazaj pisala naša Urška tukaj. Danes pa bomo razčistili še vs ostale kose oblačila. Tek v zimskem času ni tako enostaven kot poleti, ko si enostavno nataknemo tekaške copate in se enostavno podamo na naše najljubše stezice. Pozimi oz. bolje rečeno v hladnih dneh, saj so zime v naših krajih zadnje čase precej mile, pa potrebujemo nekaj več opreme. Čeprav je za vsako dežno jakno prava znanost materialov, pa tek pozimi to ne rabi biti.

Uroš
Kako se opremiti za tek pozimi?

Kot je že v uvodu napisano, potrebujemo za tek v hladnih dneh enostavno več oblačil. Že to prinese dodatne stroške, a je veliko odvisno od vaše iznajdljivosti. Ponudbe na trgu je veliko in po zelo široki paleti cen. Pa gremo kar po vrsti.

Tekaški copati

A rabim za tek pozimi specialne tekaške copate? Ne, seveda ne. Če je v vašem kraju zima suha in sneg prej izjema kot pravilo. Če pa živite v okolju, kjer je v zimskem času normalno pričakovati sneg ali padavine v drugem agregatnem stanju (dež 🙂 ), pa je dobro premisliti o drugem paru tekaških copat. Tistem paru tekaških copat, ki ima nepremočljivo membrano, največkrat je ta iz Gore-Tex materiala. Seveda je tukaj na mestu tudi vprašanje, če ste take vrste tekač, da se podate na tek ne glede na vreme in vas blatne ali zasnežene stezice ne ustavijo.

Zvoh Night Attack. Foto: Joinrun

Sam spadam v tisto kategorijo tekačev, ki se na tek podam kljub ne najbolj ugodnim razmeram. Četudi so stezice manj prijetne in obstaja nevarnost, da se domov ne vrnem suh. Za tek pozimi je zato dobro premisliti o tekaških copatih z Gore-Tex membrano. Ta vas bo obvarovala, da bodo vaša stopala ostala suha dalj časa. To je obutev primerna predvsem za tiste, ki tečete tudi daljše teke. Kakšno uro ni problem zdržati v premočenih nogavicah, če pa je vaš dolgi tek dolg več ur, pa še kako prav pride obutev, ki vas ohrani na suhem vsaj nekaj časa.

Se GORE-TEX copati splačajo?

Praviloma so tekaški copati z Gore-Tex membrano 20-30 EUR dražji od primerljivih modelov brez membrane. Copata z membrano prav tako ne boste potrebovali prav na vsakem teku. Tudi zimski dnevi so velikokrat suhi in prav prijetno topli, primerni za čisto običajne tekaške copate. A za tiste teke v mrzlem in mokrem vremenu, pa pridejo copati z membrano še kako prav. In takrat jim boste hvaležni. Tak copat je praviloma tudi precej vzdržljiv. Ob ustrezni negi seveda. Zato bodo Gore-Tex copati vzdržali gotovo tudi dve zimi. Tako bo nakup slej kot prej upravičen in tudi povrnjen, saj boste na ta način prišparali vaše tekaške copate za letno sezono.

Dolga oblačila

Kaj obleči v teh bolj mrzlih dneh je skoraj stvar vsakega posameznika. Poznam tekače, ki so hudo zmrzljivi in hitro nadanejo tudi tisto debelejšo tekaško jakno. Na drugi strani poznam tekača, ki ga še nisem videl teči v dolgih hlačah/pajkicah, ne glede na sneg in temperature globoko pod ničlo. Ena stvar pa je gotova. Večina tekačev se, takoj ko temperature malce padejo, obleče preveč. In ni ga hujšega občutka kot tek s preveč oblačili. Zato še vedno kar dobro velja staro pravilo +10 stopinj celzija. Za tek pri 10-ih stopinjah se oblecite toliko kot bi šli pri 20-ih stopinjah na sprehod. Ko pridete iz notranjih prostorov na zrak, vas mora malce zebsti. Le tako boste vedeli, da se niste oblekli preveč.

Kot že prej napisano, pa tukaj veliko štejejo tudi osebne lastnosti. Jaz na preimer zelo rad vztrajam v kratkih hlačah, še dogo po tem ko si na zgornji del nadanem že dolge rokave. Ta odločitev je tudi čisto fiziološka, saj skozi dlani in glavo izgibljamo največ telesne toplote. Na drugi strani pa poznam tekače/tekačice, ki raje tečejo v dolgih pajkicah med tem ko imajo zgoraj samo kratke rokave.

Na tem mestu vam tako predlagam, da čim več stvari preizkusite na svoji koži – dobesedno. Le tako boste našli pravo kombinacijo oblačil, ki vas bodo ohranjala v ravno pravih temperaturah.

Tekaška jakna

Eden izmed pomembnejših kosov zimskih oblačil je zraven tekaških copat gotovo tekaška jakna. O teh si več preberite tukaj. Jaz pa vam na tem mestu svetujem, da o tem kosu oblačila dobro premislite in izberete tiso najboljšo varianto. Četudi za zimsko tekaško jakno zapravite malce več denarja, vam za to gotovo ne bo žal. Ta bo z vami namreč preživela kar nekaj tekaških kilometrov in vas spremljala vrsto let.

V nevihti proti Golici.

V moji omari se najdejo tudi vodoodporne tekaške hlače. Te uporabljam za tiste najzahtevnejše preizkušnje. Na klasičnih trailih, če je vreme skrajno neprijazno. Tako sem jih letos uporabljal na teku okoli Julijskih Alp, ko naju je z Lukatom na grebenu od Stola proti Golici ujela nevihta. Uporabljal sem jih še na Swiss Peaks 170 km. Se pravi na tekmi, ki poteka na višini skoraj 3000 metrov.

Dodatki za tek pozimi

Na koncu pa še malenkosti, ki pogosto naredijo ključno razliko. Sem spadajo tekaške rokavice, kape, rute trakovi in vsi ostali dodatki. Kot sem višje omenil, ravno skozi dlani in glavo izgubimo največ toplote. Zato so rokavice in pokrivala precej pomemben del zimske oprame.

Rokavice

Sam prisegam na tanke tekaške rokavičke, saj so kakšne bombažne prehitro pretople. Koristno je tudi, da omogočajo upravljanje vašega pametnega telefona. Snemanje rokavic in drsanje po ekranu pri nizkih temperaturah pa je lahko hudo neprijetna izkušnja. Že pisanje kratkega tekstovnega sporočila lahko povzroči občutek »zanohtanja«.

Pokrivala

Na koncu ne pozabite na glavo 🙂 Ta je konec koncev najpomembnejši del dobrega tekača, zato jo primerno zaščitite. Rutke so prav huda iznajdba, saj jih lahko nostite na veliko načinov. Kot trak, kapo, masko in še mnogi drugi. Tako lahko tudi prilagajate uporabo temperaturam in razmeram na takaških stezicah. Sam največkrat uporabljam trakove, ki pokrijejo ušesa, kapo pa imam za tiste najbolj mrzle tekaške izkušnje.

Dobra oblačila naredijo tek prijetnejši 🙂

Tek v zimskih razmerah je lahko super izkušnja, a računajte, da se boste na začetku parkrat gotovo ušteli pri izbiri oblačil. A nič zato. Vsaka šola nekaj šteje in le tako boste našli pravo kombinacijo, kako se opremiti za tek pozimi. Večkrat ko boste tekli tudi v teh hladnih dneh, bolj boste obvladali umetnost oblačenja pozimi.