fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Uporabljajte več parov copat hkrati

Piše: Uroš Kožar

Piše: Uroš Kožar

Verjetno ste že večkrat slišali, da bi bilo dobro, če hkrati uporabljate več parov copat, vsaj dva para. Jaz sam pri sebi vem, da sem to svojim varovancem in naključnim mimoidočim že neštetokrat svetoval. Enostavno zato, ker sem sam pri sebi čutil pozitivne vplive redne menjave copat in pa seveda zato, ker tako pravi znanost. Če ste sedaj lastnik le enih tekaških copat, boste po zadnjem odstavku zagotovo hitro zavili v najbližjo trgovino.

Ko sem razmišljal o tej temi, sem vam hotel predstaviti pozitivne in negativne strani. Zakaj ja in zakaj ne? Zakaj je smiselno biti hkrati lastnik dveh parov tekaških copat, ko pa lahko v enem trenutku nosimo le en par. A po pravici povedano mi na pamet ne pade niti ena sama slaba stvar te odločitve. No mogoče ena, pa še to bom na koncu zanikal.

Uporabljajte več copatov hkrati.

Misija: Izbira pravih tekaških copat

Izbira pravih tekaških copat je težka, skoraj nemogoča naloga. Skoraj nikomur ne uspe v prvem nakupu. In vse manipulacije, ki se tičejo tega najbolj važnega kosa opreme se dogajajo zaradi dveh razlogov. Prvi je prav gotovo zaradi preprečevanja tekaških poškodb. Bolj kot tekaško napredujemo, več kondicije kot imamo, bolj se zdi, da nazadujemo miselno. Skrb za zdravje in preprečevanje poškodb nadomesti misel na boljši rezultat. Poškodbe pa nas na žalost vse prepogosto zanimajo samo takrat, ko nam preprečujejo napredek. Nekako jih spregledamo tudi takrat, ko že bolijo, a bolečina še ni prehuda in nam vseeno omogoča tek, ko se enkrat ogrejemo. Kaj se zgodi, ko se ohladimo, je spet druga zgodba.

Tekaške poškodbe

Pa se najprej lotimo poškodb. Kronične, ki jim pravimo tudi poškodbe zaradi preobremenitve se razvijajo počasi, iz koraka v korak, ki jih pri teku ni prav malo, četudi pretečemo samo en kilometer. Kot nam že samo ime pove gre za postopno preobremenjevanje posameznih tkiv kot so mišice in tetive. Ko enkrat prekoračimo nivo tolerance, se začno dogajati spremembe, ki povzročajo bolečino. Da do preobremenitve tkiv ne pride, obstajajo različne taktike. Lahko enostavno pazimo na osnovno načelo postopnosti in poskrbimo za progresivno večanje tedenske kilometrine in pazimo na intenzivnost. Lahko menjamo teren po katerem tečemo. Znano je, da različne tehnike teka obremenjujejo različna tkiva in različne dele telesa. Izkušeni tekači, ki imajo že razvit dober občutek, so sposobni zavestno spreminjati tehniko teka in tako poskrbeti, da ne prihaja do preobremenitve. Načinov je še več, a eden izmed njih je tudi uporaba več parov tekaških copat.

Tekaške poškodbe.

Več parov copat, manj poškodb

Študija iz leta 2015, ki je bila objavljena v reviji Scandinavian journal of medicine and science in sports je 22 tednov sledila 264-im rekreativnim tekačem. V tem času so tekači svoje tekaške navade in dnevnik aktivnosti vpisovali na spletno platformo, ki je te informacije beležila. Ko so na koncu ves ta skupek informacij pregledali, so prišli do zaključka, da so tekači, ki hkrati uporabljajo več parov tekaških copat manj podvrženi klasičnim tekaškim poškodbam preobremenitvenega tipa kot tekači, ki tečejo samo v enem paru. Pomembno je tudi poudariti, da so za tekaško poškodbo šteli bolečino v spodnjih okončinah in v ledvenem delu hrbta, ki je onemogočila tek za vsaj en dan. Zanimiv je podatek, da niso preverjali, če se tekaču stopalo zvrača v pronacijo ali ne ter ali uporablja temu primerne copate. Že samo to, da tekač menja več različnih parov copat deluje preventivno pred poškodbami.

En par za trening, drugi par za tekmo

Druga stvar, ki sem jo že omenil je rezultat ali tekmovalna učinkovitost. Ali nam lahko dva para copat pomagata postati hitrejši tekač? Če gre za dva para popolnoma istih copat, seveda ne. To nas bo mogoče rešilo oziroma obvarovalo preda kakšno poškodbo, hitrejši pa prav gotovo ne bomo. Če pa si lastimo en par bolj blaženih in težjih copat za trening in daljše teke ter en par copat za hitrejše treninge in tekme pa ja. Lažji in manj blaženi copati nam namreč omogočajo, da hitrejše treninge odtečemo hitreje. Da bi šli res v potankosti, mora biti po podatkih neke raziskave par copat lažji od 440 gramov. Le lažji copat naj bi po teh podatkih propomogel k boljši ekonomičnosti teka. Sam na primer uporabljam Salomon Sense Pro Max za vsakodnevne treninge in vodenje tekaških skupin, za hitrejše lastne treninge in tekme po urejenih podlagah pa Sonic Pro ali celo S-Lab različico. Nedavna, a kar malenkost pozabljena zgodba podiranja rekordne znamke maratona ima tudi skupno točko. Nike je posebej za projekt Sub2Hour izdelal lahek copat, ki je prinesel par procentov v celotni enačbi.

Različni copati za različne terene

Sam tek po asfaltni cesti lahko kaj hitro postane monoton in ni veliko tekačev, ki bi vedno tekli v isth pogojih, na isti podlagi in celo na isti trasi. Zaradi več razlogov je priporočljivo, da menjate terene, da tečete v različnih pogojih, to pa pomeni, da spreminjajoči pogoji zahtevajo različne potrebe po opremi.

Cestni copat, ki nima prav nič oziroma ima minimalen profil, se bo zelo slabo obnašal že na lahkih naravnih poteh mestnega parka, kaj šele na bolj zahtevnih trailih. Uporaba takega copata na takih terenih je milo rečeno lahko nevarna. Cestni copat nima mehanizmov, ki skrbijo za stabilnost koraka in ni potrebno veliko, da pride do kakšnega zvina. Tudi obratno zgodba ni najboljša.

Cestni copat se bo na stezicah obnašal veliko slabše kot za to namenski trail copat.

Copat, ki je narejen za trail bo na cesti deloval okorno in trdo, saj ima manj blaženja. Takšen tek ne bo niti malo prijeten. Uporaba namenskih copat za trail in urejene podlage pomeni večjo varnost med tekom in manj poškodb. hkrati pa boste s tem podaljšali življensko dobo obeh parov copat. Copati za trail so navadno bolj robustni in odporni, med tem ko cestne copate z manj zaščite in navadno mesh mrežico na koreninah in skalah kaj hitro uničite. Za tek po različnih terenih je zato priporočljivo uporabljati namensko obutev. Če pa ste tak tekač, ki teče vedno samo po cesti in celo vedno isto traso, pa lahko razmišljate o dveh parih popolnoma enakih copat.

Privarčujte!

Na začetku sem omenil eno stvar, ki vas bo mogoče odvrnila od nakupa dveh parov tekaških copat hkrati. Pa vam bom poskušal dokazati, da temu ni tako. In to je strošek nakupa. Že nakup enega para tekaških copat predstavlja določen strošek, ki se z uporabo dveh parov hkrati podvoji. Pa se res? Mogoče na začetku res, a se vam vložek srednjeročno obrestuje.

Že samo uporaba dveh popolnoma enakih tekaških copat hkrati pomeni daljšo življensko dobo posameznega para. Čeprav se zdi, da copat izgleda kot nov, le malce zbledele barve govorijo o njegovi starosti, ima določeno življensko dobo, po kateri vgrajeni materiali slabše oziroma nehajo opravljati svoje delo. To po navadi hitro ugotovimo, ko se začno pojavljati bolečine. Copat zdrži povprečno od 500 do 800 kilometrov in če smo zaradi uporabe dveh parov hkrati bližje zgornji številki, smo že pri prvem paru privarčevali za pol novega para.

Da pa niti ne omenjam uporabe cestnih copat na trail poteh. Zaradi agresivnega terena so obremenitve na copat toliko večje in toliko hitreje se copat, ki za tak teren ni namenjen, obrabi. Še vedno pa velja zlato pravilo, da je treba za copate skrbeti. Če imate dva para tekaških copat ne pomeni, da obujete druge, ker so prvi še vedno blatni od prejšnjega tedna.

Uporaba dveha parov tekaških copat ni le trik prodajalcev, ampak dejansko naredi naš tek boljši in bolj varen. Hkratna uporaba več parov copat nas lahko tako obvaruje pred kakšno poškodbo na leto manj in če znamo to izkoristiti, lahko postanemo hitrejši tekač. Korak v gozdu bo s trail copati varnejši kot s cestnim copatom, užitek v teku pa nepredstavljivo večji. Na koncu lahko z dvema paroma tekaških copat na dolgi rok tudi privarčujemo.  

Mogoče vam pri izbiri novih copat pomaga naša knjižnica video testov. Kliknite na povezavo TUKAJ.