fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Kako postati hitrejši tekač?

Hitrejši tekač ne boste postali tako, da vsak trening tečete na polno od začetka pa do konca. S takšnim načinom boste nekaj časa napredvali, potem pa kmalu dosegli plato, kjer se bo napredek ustavil. Tu se nato ponavadi začnejo poškodbe. Torej, kako postati hitrejši tekač?

Piše: Uroš

Največja napaka, ki jo kot tekač, lahko naredite je, da na deset kilometrskem krogu okoli vaše hiše vsak dan znova podirate osebni rekord. Napaka! Na tak način ne boste dolgo napredovali. Na dolgi rok pa se boste gotovo srečali s poškodbami.

Uroš

Kako torej postati hitrejši tekač?

Boljši način so teki s prekinitvami, med katere spadajo tudi intervali in tempo teki. Ja, na neki točki, ko se napredek ustavi, smo primorani poseči po bolj “specialnih” vsebinah na treningu. Kako delati intervale? Tisto razdaljo okoli hiše si razdelite na krajše razdalje (recimo 400 ali 1000 metrov) in vsak posamezen del odtečete hitreje od tempa, ki ste ga sposobni teči celotno razdaljo. Med posameznimi ponovitvami so vzemite pavzo (naj bo dolga doliko časa, kot traja sam interval) in to ponovite nekajkrat. Na začetku ni potrebno biti pretirano natančen pri dolžini intervala in številu ponovitev. Delajte to po občutku in napredek bo hitro viden.

Za začetnika intervalne metode štejemo češko lokomotivo po imenu Emil Zatopek. Emil je večkratni olimpijski prvak in prvi človek na svetu, ki je deset (10) kilometrov pretekel pod 29-mi minutami. Emil je dokaz, da intervalna metoda deluje.

Kako postati hitrejši tekač?