fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

TRAIL STEZICE – Velika planina

Velika planina je vedno dobra ideja za trail tek. V tako zelenem decembru pa se da gor teči kljub temu, da smo že globoko v koledarski zimi. Možnosti je ogromno. Jaz sem se v spremstvu Bojana Grbića gor odpravil po verziji, ki prinese kar nekaj vzpona.

Uroš Kožar
Tekaški užitki na vrhu.

Dobre pol ure iz Ljubljane in si že pod vznožjem. Midva sva parkirala pri kamniškem Calcitu, še pol ure vožnje naprej, pa se lahko pripeljete precej višje in je tako Velika planina primerna pravzaprav za novince v tem športu.

TEHNIČNA ZAHTEVNOST: srednje zahtevna pot
PRIMERNOST: za izkušene
RAZDALJA: 22 km
VZPON: 1550 m
PREDVIDEN ČAS: 4 do 6 ur

KRATEK OPIS: Stahovica – Sv. Primož – Mala planina – Velika planina – Gradišče 1666 m- Planina Dol – Kamn. bistrica – Koželjeva pot – Stahovica

Zakaj izbrati ravno to tekaško pot?

Velika planina ponuja predvsem veliko možnosti za okrepčitev med tekom. Koč je kar nekaj. Te bodo tako zadovoljile vašemu nosu in okusu, nikakor pa ne bodo praznih rok ostali drugi čuti. Ko se dvignete nad gozdno mejo vas pravzaprav neprestano spremljajo prečudoviti razgledi predvsem na Kamniške Alpe.

Komu je namenjena?

Točno ta opisana pot je namenjena bolj izkušenim stezičarjem, saj je relativno dolga in na nekaterih mestih tehnično precej zahtevna. Če se z avtom pripeljete višje, pa je Velika planina primerna tudi za manj izkušene tekače.

Opis poti

Parkiramo na parkirišču pri Calcitu in se odpravimo v smeri Sv. Primoža. V bistu nas celotno pot spremljajo markacije, ki kažejo, da smo na pravi poti.

Vse do Male planine je pot precej strma in se v kosu nabere precej več kot 1000 višinskih metrov. Ko se enkrat odpre pogled na Kamniške vršace, se lahko oddahnete tudi vi, saj je vzpona praktično konec. Za piko na i se povzpnite še na Gradišče, s 1666 metri najvišji vrh tam okoli.

Za dodatek se okrepčajte v kateri izmed koč. Lahko le s kakšnim čajem ali pa štruklji, ki so vredni težjega trebuha pri spustu.

Spustite se v smeri planine Konjščica in Dol, kjer vas spust pripelje do spodnje postaje nihalke. Mestoma je spust precej strm, v tem letnem času pa poln listja, ponekod vse do vratu.

Od nihalke pa vas do Stahovice in izhodišča čaka še prelepa Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici. Razgibana, a zelo tekaška stezica. Na koncu še nekaj 100 metrov asfalta in že ste pri avtomobilu.

Pridružite se nam 25. 1. na Veliki planini!

Salomon Running Academy na Veliki planini.

Pridružite se nam na tekaškem druženju na Veliki planini, kjer bomo skupaj razskali to lepo planoto.