fbpx
c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
  • Trenutno nimate v košarici nobenega artikla.
Image Alt

Trenutno berete

Bolečina v Ahilovi tetivi (ahilarna tendinopatija)

Bolečina v Ahilovi tetivi je zelo pogosta med tekači. Sodi med najbolj pogoste tekaške poškodbe. S to poškodbo naj bi se srečalo 10% vseh tekačev. Bolečina se navadno pojavi postopoma in gre za tendinopatijo, velikokrat pa se ji pridrži tudi vnetje, zato pogosto govorimo tudi o ahilarnem tendinitisu – vnetju ahilove tetive. Podobni, ampak ne isti stvari.

Piše: Uroš

Bolečina v Ahilovi tetivi – kako nastane?

Bolečine v Ahilovi tetivi so pri tekačih precej pogoste. Ponavadi nastanejo postopoma, obstajajo pa tudi primeri, ko se bolečina razvije precej hitro in akutno. Ahilova tetiva je velika tetiva, ki povezuje mečne mišice (m. gastroknemius in m. soleus) na peto. Ponavadi gre za bolečino 2 do 6 cm nad narastiščem tetive na peti. Velikokrat bolečino spremlja tudi vnetje v obliki rdečice in otekline v bolečem predelu. Tetiva je na dotik tudi precej boleča. Bolečina je navadno večja zjutraj, ko je tetiva še hladna. Prav tako je pogosto omejena gibljivost.

Zakaj pride do bolečin v Ahilovi tetivi?

Ahilarna tendinopatija ali bolečine v Ahilovi tetivi so klasična tekaška poškodba, kateri glavni krivec je v največji meri napačen trening. Pri tekačih začetnikih to pomeni, da želijo prehitro napredovati. Srčno-žilni in dihalni sistem namreč napredujeta precej hitreje kot se uspejo mišice in tetive prilagoditi na obremenitve, ki jih tek prinaša. Zato na začetku pogosto pretiravamo, posledica pa so preobremenitve – tekaške poškodbe.

Na drugi strani pa se bolečine pojavijo že pri izkušenih tekačih, ki povečajo količino in intenzivnost teka med pripravami na kakšno pomembno tekmo. Recimo na maraton ali ultramaraton. Velikokrat je tudi problem, če iz ravnine prehitro presedlamo na klance. in obratno. če iz relativno počasnega trail teka preidemo na hiter ravninski tek.

Bolečine v Ahilovi tetivi so pogostejše pri tekačih, ki tečejo po sprednjem delu stopala in še posebej velikokrat pride do teh bolečin pri tekačih, ki menjajo tehniko teka.

Več o pravilni tehniki teka si lahko preberete TUKAJ.

Dejavnik tveganja so še nekatere druge mehanske značilnosti.

Bolečina v Ahilovi tetivi – dejavniki tveganja:

  • Trening (prehitro in preveč)
  • Premalo počitka
  • Tek v klanec
  • Izrabljena tekaška obutev
  • Pretirana pronacija
  • Šibke mišice koleni
  • Slaba gibljivost mečnih mišic

Pasti bolečin v Ahilovi tetivi

Se najdete v katerem izmed dejavnikov? To seveda še ne pomeni, da boste poškodbo staknili. Pomeni pa, da imate večje možnosti za nastanek. Ahilova tetiva ima namreč svojo »kapaciteto« in ko stres na Ahilovo tetivo preseže to kapaciteto, se bolečina začne razvijati.

Bolečina v Ahilovi tetivi je zelo zahrbtana. Zakaj? Ker se bolečina pojavi zelo postopoma. Na začetku boli recimo zjutraj in med mirovanjem, po parih korakih pa že gre. In ne naredite ničesar. Potem boli zjutraj, med mirovanjem, hojo in ogrevanjem, a še vedno lahko tečete, saj je po ogrevanju vse ok. Seveda po teku, ko se telo ohladi, boli že skoraj neznosno. Tako, da že šepate. Na koncu pa bolečina ne izgine niti med teko ali tek celo onemogoča. In šele takrat sklenete, da je potrebno nekaj storiti.

Ukrepaj hitro!

Med tem ko bi začetno bolečino ob ustreznem ukrepu rešili zelo hitro, se lahko bolečina vleče mesecve in celo leto ali več. Druga zanka bolečin v ahilovi tetivi je ta, da sam počitek ne bo rešil težave. Ja, bolečina bo po tednu ali dveh popustila, a se bo vrnila ob prvem teku. Potrebna je prava obremenitev tetive, saj se le na ta način kolagenska vlakna, ki tetivo sestavljajo, spet vrnejo v prvotno stanje in tetiva postane bolj odporna na tekaške obremenitve.

Celoten postopek rehabilitacije bolečin v Ahilovi tetivi najdete TUKAJ.

Kaj pa preventiva?

Ogrevanje za tekače.

Ta je najboljša in najbolj poceni. Poceni v smislu časa in bolečin. Kako? V prvi vrsti razne vzpone na prste vključite v vaš protokol ogrevanja. Vzponi na prste na iztegnjenem in pokrčenem kolenu, dve seriji in ste naredili že veliko v smislu priprave. Več si oglejte v videu zgoraj.

Druga stvar pa je pravilno strukturiran trening. Kot smo na začetku napisali, napaka v treningu je daleč največji dejavnik tveganja za nastanek klasični preobremenitvenih tekaških poškodb. In bolečine v Ahilovi tetivi niso nič drugačne. Dober trening plan je ključ do tekača brez bolečin.

Imaš bolečine v Ahilovi tetivi? Prijavi se na BREZPLAČEN POSVET.